Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Quickscan
Netcongestie en de mogelijke gevolgen voor uw project
Opmerkelijk resultaat bij de cursus ‘Verder met NEN 4010’
Uitslag Feit of Fabel december 2023
WKB – wie schakelt de kwaliteitsborger in?

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Uitslag Feit of Fabel april 2016

Uitslag Feit of Fabel april 2016

ANTWOORD: 

Het juiste antwoord op de stelling isfeit.

 

Onderbouwing van het antwoord
Vreemd genoeg is dat inderdaad zo. De term wandgoot komt in NEN 1010 niet voor. Dat wordt in NEN 1010 kabelgoot genoemd. Wat we in de markt kabelgoot noemen, wordt in NEN 1010 kabelbaan genoemd.

In bepaling 2.15.08 staat wat moet worden verstaan onder een kabelbaan. Dat is een ononderbroken kabelondersteuning met opstaande randen, maar zonder deksel.

In bepaling 2.15.04 van NEN 1010 staat dat onder de term ‘kabelgootsysteem’ moet worden verstaan: een systeem van gesloten omhulsels bestaande uit een basisdeel en een verwijderbaar deksel, bestemd om installatiedraad en kabels volledig af te schermen en/of om ander elektrisch materieel met inbegrip van materieel voor elektronische communicatie in onder te brengen.

Verwarrend is natuurlijk dat het verschil vooral lijkt te bestaan uit de aanwezigheid van een deksel. En omdat er kabelgoot bestaat met deksel, moeten we constateren dat deze definities niet deugen.

Daarom moet je goed letten op het deel van 2.15.04 waarin staat: ‘bestemd om installatiedraad (..) volledig af te schermen’. Dat geldt wel voor wandgoot maar niet voor wat wij in de markt kabelgoot noemen.

Het is overigens vreemd dat de normschrijver deze termen anders definieert dan de fabrikanten van kabeldraagsystemen. Dat zorgt voor veel onnodige verwarring. Als je bijvoorbeeld zou willen weten of je een kabelgoot (NEN 1010: kabelbaan) moet vereffenen gaan technici bijna automatisch zoeken onder ‘kabelgoot’. Het antwoord wat ze vinden slaat echter – zonder dat het argwaan wekt – op iets heel anders. En omdat er ook op het onderdeel aarden en vereffenen veel verwarring bestaat in de markt, zal dit leiden tot allerlei bizarre uitspraken over wat er nu wel en niet moet.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.