Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Quickscan
Netcongestie en de mogelijke gevolgen voor uw project
Opmerkelijk resultaat bij de cursus ‘Verder met NEN 4010’
Uitslag Feit of Fabel december 2023
WKB – wie schakelt de kwaliteitsborger in?

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Verslag lezing 'Voorkom financiële schade bij toepassing NEN 3140'

Verslag lezing 'Voorkom financiële schade bij toepassing NEN 3140'

 

14 maart jl. was het weer tijd voor een informatieve lezing verzorgd door Elektroraad. De lezing met de titel “Voorkom Financiële schade bij toepassen van NEN 3140”,  stond dit keer in het teken van een juridische beschouwing van de veel besproken NEN 3140. Om 9.30 uur begon de lezing in de grote zaal van het Van der Valk te Veenendaal en was met haar 180 bezoekers één van de drukst bezochte lezingen in de geschiedenis van Elektroraad. Peter Treffers, algemeen directeur Elektroraad, presenteerde de lezing en werd bijgestaan door twee juridische deskundigen van de afdeling Expertise van Elektroraad. De twee deskundigen, Bart Wams (directeur Expertise) en Kars van Houten (jurist) boden ondersteuning en gaven antwoord op juridische vragen vanuit de zaal of juridische verdiepingen wanneer de presentatie daarom vroeg.

In het eerste uur van de lezing werd een praktische beschouwing gegeven van hoe NEN 3140 in de praktijk gebruikt wordt. NEN 3140 heeft een zeer specifieke toepassingsgebied en door haar, zoals in de praktijk wordt gedaan, toe te passen op bijna alle situaties waarbij een elektrische installatie geïnspecteerd word ontstaan onduidelijkheden, conflicten en misverstanden. Door middel van duidelijke schema’s en overzichten werd aan het publiek uitgelegd waarom men niet te allen tijde NEN 3140 kan gebruiken en waarom bijvoorbeeld de situatie “er is geen IV maar toch gebruiken we NEN 3140” zich nooit mag voordoen.

Na de pauze werd uitgebreid ingegaan op de juridische gevolgen van het verkeerd toepassen van NEN 3140. Een drietal juridische zaken werd uiteengezet om uitleg te bieden en gaven een indicatie van de mogelijke juridisch gevolgen. Bij de analyse van de juridische gevolgen werd niet alleen ingegaan op de positie van de inspecteur maar werd ook stilgestaan bij de recente ontwikkeling omtrent het SCIOS keurmerk en de rechtspositie van de betrokken partijen.

De vragen die vanuit de zaal werden gesteld en de discussie die daarop volgde, en ook de vele reacties die we naderhand hebben ontvangen, bevestigen dat dit een onderwerp is dat “speelt”, zoals dat heet. Elektroraad zal zich blijven inzetten om aan deze problematiek handen en voeten te geven.

Bekijk hier de sfeerimpressie.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.