Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Nieuw in NEN 1010:2020'. Klik hier voor meer informatie.

Door Royal HaskoningDHV in het zonnetje gezet
Uitslag Feit of Fabel februari 2023
ACTEER JIJ 'LUID EN DUIDELIJK'?
Met de stroom mee óf tegen de stroom in?
Verslag lezing 'Luid en duidelijk'

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Drempelbedragen Europees aanbesteden bekend

Drempelbedragen Europees aanbesteden bekend

Drempelbedragen Europees aanbesteden[1] bekend

De drempelbedragen voor het aanbesteden van overheidsopdrachten in 2022 en 2023 zijn eerder deze maand bekend gesteld.[2]

De drempelbedragen gelden voor de totale waarde van een opdracht (ook als die in ‘percelen’ is verdeeld), inclusief opties.

Wanneer een opdracht het drempelbedrag overschrijdt, moet de overheid allemaal regels volgen die garanderen dat er voldoende marktwerking ontstaat voor belangstellenden in de Europese Unie. Voor degenen die deelnemen aan die grote aanbestedingen is dit hopelijk geen nieuws.

Misschien is minder bekend dat voor aanbestedingen van opdrachten met een waarde die onder de drempelbedragen blijft, ook regels gelden. In artikel 1.4 van de Aanbestedingswet[3] staat bijvoorbeeld dat een ondernemer aan de overheid kan vragen om een uitleg over (a) hoe een overeenkomst tot stand komt en/of (b) hoe de overheid kwam tot de keuze voor de ondernemer of ondernemers die zijn toegelaten tot een aanbestedingsprocedure. Het kan een mooie opening zijn om in dialoog te raken met een overheid. Bijvoorbeeld om initiatieven voor energieprestatiecontracten[4] onder de aandacht te brengen.

Natuurlijk adviseert Elektroraad u graag verder over dit onderwerp. Zie voor meer artikelen de website van Elektroraad Expertise.

 


[1] Dit is het eerste artikel in een reeks over aanbestedingsrecht, bedoeld voor leken. Voor juristen verwijs ik naar mijn publicatie in het Tijdschrift Aanbestedingsrecht en Staatssteun van de SDu deze maand over aanbesteden van complexe bouwcontracten.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.