Ontwerp

Corona? Thuiscursus van Elektroraad!
Meer verstand van verzekeren
Uitslag Feit of Fabel januari 2020
Elektroraad ondersteunt Strukton Worksphere
Even voorstellen: Onze nieuwe collega Pascal van Bruggen

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Elektroraad start juridisch loket voor de elektrotechniek

Elektroraad start juridisch loket voor de elektrotechniek

Een paar jaar geleden heeft een rechtszaak[1] ons geleerd dat je veel geld kunt verliezen met de inspectie van elektrische installaties. Het probleem zat hem niet zozeer in een tekort aan technische vaardigheden maar juist aan juridische kennis. Het probleem zit hem vooral in het feit dat we NEN 3140 gebruiken voor inspecties waar dat NEN 1010 zou moeten zijn. Om partijen te helpen met de transitie, start Elektroraad een juridisch loket.

Het probleem met NEN 3140
Het is niet zo makkelijk om in een paar woorden uit te leggen wat nu eigenlijk het probleem is bij het toepassen van NEN 3140. Bovendien zijn er meerdere problemen. Maar het meest in het oog springende probleem  staat in de volgende figuur:

Bij een inspectie zou je over drie dingen iets kunnen zeggen:

1. de veiligheid van de installatie (= NEN 1010 inspectie)
2. de vaardigheden en de bevoegdheden van de gebruiker (= onderzoek naar bedrijfsbeleid)
3. het risico dat de gebruiker loopt (= NEN 3140 inspectie)

Als je iets wilt zeggen over de installatie moet je verstand hebben van installaties. Ook het schrijven van een overeenkomst blijft relatief eenvoudig want het kader en de context van de inspectie zijn redelijk eenvoudig te bepalen. Zo’n inspectie noemen we NEN 1010 inspectie. Bij bestaande installatie gebruik je daarvoor hoofdstuk 62 van NEN 1010.

Maar als je iets wilt zeggen over het arbeidsrisico moet je ook exacte informatie hebben over de vaardigheden en de bevoegdheden van de gebruiker. Je moet ook weten wat het bedrijfsbeleid is. Bovendien moet je weten hoe de gebruiker omgaat met de installatie. Zo’n inspectie noemen we NEN 3140 inspectie

Het probleem is nu dat we in de praktijk NEN 1010 inspecties doen maar dat NEN 3140 inspecties noemen. Bij een NEN 3140 inspectie doen we dus veel niet wat er eigenlijk wel bij zou horen. En als er met de gebruiker dan iets misgaat, loopt het inspectiebedrijf de kans (mede) aansprakelijk gesteld te worden.

Offerte aanpassen
De meeste inspectiecontracten, - offertes en algemene voorwaarden in de inspectiebranche zijn afgestemd op het gebruik van NEN 3140. Het ombouwen naar NEN 1010 is niet zo heel ingewikkeld, maar je doet er verstandig aan om een jurist mee te laten kijken.

Dat geldt ook voor bedrijven die gecertificeerd inspectiebedrijf zijn (bijvoorbeeld SCIOS scoop 8 of CvT) of als je lid bent van een branchevereniging.

Elektroraad levert je zekerheid
Om inspectiebedrijven te helpen met de ombouw, heeft Elektroraad besloten om een juridisch loket voor de elektrotechniek te starten. Dit loket wordt bemand door Kars van Houten. Hij is bedrijfsjurist bij Elektroraad Expertise.

Laat je inspectie-offerte en je algemene voorwaarden eens door hem lezen. Hij is gespecialiseerd in het contractenrecht en snapt ook nog hoe onze branche in elkaar zit.

Elektroraad kan je helpen met het opstellen van een goed inspectiecontract en aan algemene voorwaarden die niet meteen door de rechter aan de kant worden geschoven. De winst zit hem uiteraard in de veel kleinere kans dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade.

We begrijpen dat geheimhouding belangrijk voor je is. Daarom zijn we zuinig op de informatie die je ons toevertrouwd. Dat heeft ook een andere kant. We vertellen je niets over hoe andere bedrijven het geregeld hebben. Ook zij hebben namelijk behoefte aan geheimhouding.

Kennismakingsvoordeel
Om een eerste samenwerking met het juridisch loket voor de elektrotechniek nu nog aantrekkelijker te maken, hebben we een kennismakingspakket samengesteld. Hiervoor hebben we een kleine selectie gemaakt uit de diensten die je via het juridisch loket voor de elektrotechniek kunt afnemen. Het gaat daarbij om de volgende twee diensten:

  1. laat je huidige standaard inspectie-offerte en algemene voorwaarden toetsen door Kars
  2. laat Kars je helpen om je inspectiecontract om te bouwen naar NEN 1010

In de eerste stap leest hij zorgvuldig het huidige inspectiecontract. Hij maakt dan een kort verslag van de dingen die hem in positieve zin opvallen en van de dingen die hem in negatieve zin opvallen. Bovendien geeft hij een globaal advies voor verbetering. Om die verbeteringen door te voeren, heb je waarschijnlijk ook een jurist nodig.

Dat is dan ook meteen de tweede stap van ons aanbod. Kars helpt je dan met het opstellen van een inspectieovereenkomst met algemene voorwaarden voor inspecties volgens NEN 1010.

Normaalgesproken kost het beoordelen van een inspectiecontract en het opstellen van commentaar (stap 1) ca. € 400,00. Het opstellen van een goede inspectieovereenkomst volgens NEN 1010 en het maken of verbeteren van je algemene voorwaarden (stap 2) kost normaalgesproken ca. € 950,00.

Als kennismakingsactie bieden we nu beide stappen aan voor € 1.095,00 (i.p.v. € 1.350,00!). Deze aanbieding geldt tot het einde van de zomer van 2018.

Zijn beide stappen nodig?
Nee hoor, dat hoeft niet zo te zijn. Als je nu al zeker weet dat je inspectiecontract niet deugt, kun je stap 1 overslaan. We vertellen je dan niet wat er slecht is aan je inspectieovereenkomst volgens NEN 1010 en maken meteen een beter contract met algemene voorwaarden. De kosten daarvan zijn gewoon € 950,00.

Als je vrijwel zeker bent van een goed inspectiecontract, maar je wilt er toch even een jurist naar laten kijken, hoef je alleen stap 1 op te dragen. De kosten daarvan zijn € 400,00.

Waarom zou je het doen?
Elektroraad werkt samen met de multinationals in Nederland die ook inspecties uitvoeren. Zij hebben zelf juristen in dienst maar het opstellen van een inspectieovereenkomst is zo specialistisch dat zelf de gewone bedrijfsjuristen dat graag overlaten aan specialisten. Elektroraad is zo’n specialist!

Kan ik ook ‘gewoon’ blijven inspecteren volgens NEN 3140?
Ja dat kan. Maar in dat geval is het extra belangrijk om je overeenkomst te laten controleren. De prijzen die daarbij horen zijn echter van een heel andere orde. Je moet dan rekening houden met een kostenpost van enkele duizenden euro’s.

Vanwege de complexiteit die komt kijken bij het beschermen van je rechtspositie, kunnen we hier geen standaardprijs en zelfs geen prijsindicatie voor noemen. Maar natuurlijk maken we graag een offerte voor je.

Meer weten?
Wil je meer weten over deze actie? Neem dan even contact op met Kars van Houten (jurist van het juridisch loket) van Elektroraad Expertise op telefoonnummer 0318-631670.


[1] Zie Cogas zaak (eerste aanleg: ECLI:NL:RBALM:2011:BV0016 en hoger beroep: ECLI:NL:GHARL:2015:4346

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.