Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Nieuw in NEN 1010:2020'. Klik hier voor meer informatie.

NEN 4010, het geheime wapen voor de elektrotechnicus
Uitslag Feit of Fabel maart 2022
Vertraging in tijden van corona en oorlog
Klant aan het woord
Veel wijzigingen in NEN 1010

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Het juridisch loket

Het juridisch loket

(Elektrotechnisch) Inspecterend Nederland weet Elektroraad al jaren te vinden wanneer zij tegen lastige vragen aanlopen waarbij zij advies goed kunnen gebruiken. De vragen van juridische aard worden vanaf juni jongstleden afgehandeld door het juridische loket. Velen maakte gebruik van de zomeractie.

De zomeractie bestond eruit om de juridische documentatie van een NEN 3140-inspectie naar een NEN 1010-inspectie te veranderen. Zeker nadat Elektroraad een aantal artikelen omtrent dit onderwerp heeft geschreven en inspecteurs heeft gewezen op de juridische problematiek omtrent het verkeerd toepassen van een NEN 3140-inspectie, is de vraag naar deze dienstverlening dan ook groot. Om de aansprakelijkheid zo goed mogelijk te regelen en de inspectie van de inspecteur zo goed mogelijk te waarborgen, bestaat deze dienstverlening dan ook uit de opstellen en verstrekken van de volgende documenten:

                I. Een standaard offerte;

                II. een standaard (inspectie)overeenkomst;

                III. een standaard inspectierapport;

                IV. een specificatie van inspectie;

                V. en algemene voorwaarden.

Deze documentatie kan ook nog aansluiting vinden bij de bestaande bedrijfsvoering van de inspecteur indien hij dit prevaleert. mr. Kars van Houten, bedrijfsjurist en projectleider van het juridisch loket, heeft al vele verschillende overeenkomsten, inspectierapporten en standaard offertes gezien en beoordeeld. Sommige inspectiebedrijven hadden hun documentatie best goed op orde en behoefde weinig aanpassingen, andere daarentegen beloofden gouden bergen aan hun klanten en regelde hun eigen aansprakelijkheid ronduit slecht. 

Het opstellen en beoordelen van inspectie-overeenkomsten is niet het enige wat het juridisch loket doet. Afgelopen maanden beoordeelde of stond het juridisch loket partijen bij in discussies tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Vraagstukken omtrent meerwerk of contractuele verplichtingen, is de andere grote bezigheid van het juridisch loket.

Het kiezen van de juiste inspectiemethode en het opstellen van een goede inspectieovereenkomst gaat onderdeel worden van het inspectieregister. Wat het inspectieregister precies is zal op 4 december door Elektroraad worden gepresenteerd, tijdens haar lezing te Veenendaal.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.