Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Quickscan
Netcongestie en de mogelijke gevolgen voor uw project
Opmerkelijk resultaat bij de cursus ‘Verder met NEN 4010’
Uitslag Feit of Fabel december 2023
WKB – wie schakelt de kwaliteitsborger in?

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - 'Inbedding' bij jouw klant als ZZP’er

'Inbedding' bij jouw klant als ZZP’er

Wij besteden in onze nieuwsbrief regelmatig aandacht aan de positie van zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel). De reden is dat elektriciens en inspecteurs van elektrische installaties die als zzp-er werken, een kwetsbare positie hebben.

Een aspect van die kwetsbare positie is het risico op een naheffing van de belastingdienst omdat er geen afdrachten zijn verricht. Want als je altijd maar werkt voor dezelfde opdrachtgever, kun je als zzp-er voor de afdracht van belastingen en premies worden aangemerkt als werknemer.

In 2016 werd een wet ingevoerd door de overheid, die veel stof deed opwaaien, namelijk de Wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De Wet DBA zorgde er in de praktijk voor dat niet meer duidelijk was aan welke criteria een zzp-er moest voldoen om problemen met de afdracht van belastingen en premies te voorkomen.

Het was dus een slechte wet. De overheid besloot daarom om een zogenaamd ‘handhavingsmoratorium’ in te voeren. Daarmee wordt bedoeld dat er niet wordt gecontroleerd op de afdracht van loonheffing.[1] Dit moratorium geldt waarschijnlijk tot 2025.

Vanaf 2025 gaat de overheid weer handhaven op schijnzelfstandigheid. De regering heeft dit in december 2022 uitgelegd en ook iets nieuws bedacht: de term 'inbedding' is geïntroduceerd.

‘Inbedding’ gaat over de mate waarin iemand onderdeel is van een organisatie. Een opdrachtnemer die een incidentele klus voor een klant uitvoert is dat niet; een zzp'er die jarenlang wekelijks een dag werk verricht, is dat wel. Wat de grenzen zijn — dat wil zeggen op welk punt inbedding overgaat in schijnzelfstandigheid — daarover denkt de overheid nu na.

Verder gebruiken rechters het woord ‘gezagsverhouding’ om werknemers van zelfstandigen te onderscheiden. De overheid wil dat nu opnemen in de wet. Geregeld wordt het volgende:

1. Worden er instructies gegeven en wordt toezicht gehouden op het werk?

2. Is het werk organisatorisch ingebed in de organisatie van de klant? en

3. Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap van de zzp-er?

Het is de bedoeling dat een en ander tussen nu en 2025 in de wet wordt opgenomen. In de tussentijd kunt u de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Dat is een online vragenlijst die antwoord geeft op de vraag of een klus door een zelfstandige kan worden uitgevoerd.

Elektroraad houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen.

 


[1] Op 16 september 2022 heeft de regering verklaard dat het handhavingsmoratorium alleen geldt voor de loonheffingen en niet voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst kan dus wel een navorderingsaanslag opleggen aan de opdrachtnemer/werknemer. Volgens onze informatie is dat nog niet gebeurd.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.