Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Lezing: NEN 1010 en de wet
Uitslag Feit of Fabel januari 2024
Creatieve oplossingen nodig bij netcongestie
De nieuwe Omgevingswetgeving
Quickscan

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Meer verstand van verzekeren

Meer verstand van verzekeren

Als eigenaar van een installatiebedrijf of als kleine zelfstandige elektrotechnicus kun je te maken krijgen met allerhande risico’s. De meest bekende verzekeringen tegen die risico’s zijn dan de AVB en de (transport- en) montageverzekering.

De montageverzekering is een soort CAR-verzekering voor installateurs, die doorlopend kan zijn ofwel per project wordt afgesloten. Meestal is deze verzekering voor installateurs secundair. Dat betekent dan, logischerwijs, dat de CAR-verzekering van de hoofdaannemer primaire dekking moet bieden. Het is belangrijk om te weten of het werk van de installateur dan op die CAR-verzekering is meeverzekerd. Hetzelfde geldt overigens voor ontwerpwerk dat je doet als installateur. Vraag het na!

In bestekken op basis van de UAV of UAV-TI, kiest vaak de opdrachtgever er voor om de verzekering af te sluiten. Dat moet dan wel expliciet in het bestek worden vermeld, want anders geldt de hoofdregel uit de UAV, en in de UAV staat dat de aannemer de verzekering zelf moet afsluiten. Check dat dus.

Verder is het goed om te weten dat CAR- of montageverzekeringen lang niet altijd dekking bieden voor de onderhoudsperiode na oplevering, of het onderhoud aan bestaande installaties. Dat moet dus worden geverifieerd!

Als de UAV niet van toepassing is, of in gevallen waar je geen installatie oplevert maar een advies geeft (bijvoorbeeld als ontwerper, of als inspecteur) is het goed om te checken of de opdrachtgever wellicht algemene voorwaarden hanteert waarin hij/zij  iets heeft opgenomen over verzekeringen.

Overigens staat in Algemene Leveringsvoorwaarden Installerende Bedrijven ALIB 2007, dat het installatiebedrijf de (‘in de branche gebruikelijke’) verzekering afsluit, waarin de klant niet als verzekerde is meegenomen.

De oude versie van de ALIB, versie 1992, ging uit van een AVB. Het nog steeds verstandig je daarop te oriënteren wanneer je advies geeft. Maar weet dus dat niet alle vormen van schade met de AVB zijn afgedekt!

Maak je je zorgen over jouw positie, wat we ons - zeker in deze tijd - kunnen voorstellen, bel dan gerust even met Elektroraad Expertise.

Elektroraad Expertise treedt op als expert bij juridische kwesties waar het om elektrische installaties draait. Ook verricht Elektroraad technisch onderzoek aan elektrische installaties, vaak naar aanleiding van een brand of een (bijna) ongeluk.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.