Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Nieuw in NEN 1010:2020'. Klik hier voor meer informatie.

NEN 4010, het geheime wapen voor de elektrotechnicus
Uitslag Feit of Fabel maart 2022
Vertraging in tijden van corona en oorlog
Klant aan het woord
Veel wijzigingen in NEN 1010

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Nieuwe NEN 3140

Nieuwe NEN 3140

Er is een nieuwe editie van NEN 3140 uitgebracht. Wat betekent dat voor inspectiebedrijven?

Nou, niets eigenlijk. De verwarring over wat de beste norm is om bestaande installatie mee te inspecteren, is niet kleiner geworden met het uitbrengen van deze editie. Elektroraad komt daarom met een tool om een verantwoorde keuze te kunnen maken.

In de markt wordt nog heel vaak NEN 1010 gebruikt voor de inspectie van nieuwe installaties en NEN 3140 voor de inspectie van bestaande installaties. Deze indeling is weliswaar heel eenvoudig, maar evengoed heel gevaarlijk. In het grootste deel van de inspecties die in Nederland worden uitgevoerd op basis van NEN 3140, gaat dat ernstig ten koste van de rechtspositie van het inspectiebedrijf en vaak ook van die van haar klant.

Enigszins kort door de bocht zou je kunnen stellen dat je NEN 3140 zou kunnen gebruiken als je je zou willen bemoeien met het arbobeleid van je klant. Als er dan iets misgaat door een falend arbobeleid van je klant, kun je hiervoor (mede) aansprakelijk voor gesteld worden.

NEN 1010 gebruik je als je je bij je inspectie wil beperken tot een uitspraak over de elektrische installatie zelf. Je controleert ‘gewoon’ of de installatie voldoet aan NEN 1010, en niet meer dan dat.

Elektroraad heeft een eenvoudig toe te passen tool gemaakt om de beste norm voor de inspectie te kiezen. Die tool is gratis voor zowel inspectiebedrijf als opdrachtgever. Hij is te vinden op 'beslismodel'.

Het beslismodel maakt onderdeel uit van het Inspectieregister dat Elektroraad vorig jaar introduceerde. Kijk voor meer informatie over het Inspectieregister op www.inspectieregister.nl.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.