Ontwerp

Coronaprotocol

Vanaf 16 maart ontvangt Elektroraad weer klanten op veilige en gepaste afstand. Klik hier voor meer informatie over ons coronaprotocol.

Herhalingscursus voor de werk-en installatieverantwoordelijke
De methodiek van BRL 6000-01, 02 en 03
Trots op de cursistenwaardering voor de cursussen van Elektroraad
Uitgelicht: de internetcursus ‘Beheer met beleid’
Ontwerpwerkzaamheden

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Uitslag Feit of Fabel november 2020

Uitslag Feit of Fabel november 2020

ANTWOORD: 

Het juiste antwoord op de stelling is: fabel.
 

Onderbouwing van het antwoord

In een ruimte met bad of douche eist NEN 1010:2015 aanvullende beschermingsmaatregelen tegen schok. In bepaling 701.415.2 lezen we dat bereikbare vreemd geleidende delen binnen een ruimte die een badkuip en/of douche bevat aanvullend moeten worden vereffend.

Ook de badkamervloer kan een vreemd geleidend deel zijn. Dat is bijvoorbeeld zo als een betonvloer geleidend is geworden door de betonwapening. De vloer moet dan opgenomen worden in de aanvullende beschermende vereffening.

Om dit te bereiken kunnen we verschillende middelen gebruiken. Eén van deze middelen kan een aardmat zijn. Deze uitvoering schrijft NEN 1010 niet verplicht voor. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om het wapeningsstaal te gebruiken om de vereffening tot stand te brengen.

Het aanvullend vereffenen van (de bereikbare vreemd geleidende delen in) de vloer is dus een eis. Maar het is geen eis om dat met een aardmat te doen. Daar ging de stelling wel vanuit. De stelling is daarom een fabel.

Een overzicht van 'Feit of Fabel' vind je hier

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.