Ontwerp

Corona? Thuiscursus van Elektroraad!
Meer verstand van verzekeren
Uitslag Feit of Fabel januari 2020
Elektroraad ondersteunt Strukton Worksphere
Even voorstellen: Onze nieuwe collega Pascal van Bruggen

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Uitslag Feit of Fabel september 2019

Uitslag Feit of Fabel september 2019

ANTWOORD: 

Het juiste antwoord op de stelling is: fabel.

 

Onderbouwing van het antwoord
Het is de bedoeling van de normschrijver om leidingen te beschermen tegen de mechanische krachten die in de grond op kunnen treden. Maar de formulering in bepaling 542.3.1 lokt, uiteraard onbedoeld, een ander antwoord uit.

Toelichting

In bepaling 542.3.1 staat het volgende:

“(…) Wanneer een blanke aardleiding in de grond wordt gelegd moeten de afmetingen en eigenschappen overeenkomstig tabel 54.1 zijn.”
Het probleem zit hem in de interpretatie van ‘blanke geleider’. In de markt wordt dit doorgaans geïnterpreteerd als ‘niet vertind’ terwijl de normschrijver hier bedoelt: ‘niet geïsoleerd’ of nog beter ‘niet beschermd tegen mechanische invloeden’.
Waar het om gaat is dat een leiding in de grond niet kapot mag gaan door de krachten in de grond. En om die krachten te kunnen weerstaan heeft NEN 1010 een tabel opgenomen met minimale afmetingen. Dat is tabel 54.1.
Uitgaande van het beoogde doel van de normschrijver, kunnen we niet anders dan concluderen dat het voor een vertind koperen geleider de bedoeling is om tabel 54.1 toe te passen als de geleider in de grond is gelegd.

Het juiste antwoord is daarom: fabel.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.