Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Lezing ‘NEN 1010 en de wet’ trekt volle zaal!
Handreiking opleverdossier MKB
Netcongestie – wie het eerst komt, …?
Even voorstellen: Onze nieuwe collega Jossver Kraan
Uitslag Feit of Fabel april 2024

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Update Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

Update Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

De WKB is van belang voor onze sector, de elektrotechniek. Enkele voorbeelden daarvan:

Er worden in de WKB kwaliteitsborgers geïntroduceerd, die moeten gaan controleren of de elektrische installatie bij nieuwbouw of verbouw van een gebouw voldoet aan de wettelijke eisen. Daarvoor zullen de kwaliteitsborgers inspecteurs raadplegen. Die twee, de kwaliteitsborger en de inspecteur, moeten het dus eens zijn.

De informatie over elektrische installaties moet worden opgenomen in een zogenaamd consumentendossier (een opleveringsdossier), tenzij is afgesproken dat dit niet hoeft. Zonder afspraak is het dus verplicht.  

De Eerste Kamer heeft in juli 2023 een motie aangenomen over de inwerkingtreding van de WKB. De motie betreft een verzoek tot uitstel van de WKB wegens onzekerheid over de vraag of de wet wel kan worden gehandhaafd. Er zijn zorgen over het gebrek aan kwaliteitsborgers. Verder vertoont de het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) mankementen. Het DSO is de ICT die moet worden gebruikt door ambtenaren voor de omgevingsvergunningen.

De minister heeft voorgesteld om de inwerkingtreding van de WKB te beperken tot de invoer op 1 januari 2024 voor gevolgklasse 1 nieuwbouw.[1] Bij verbouwing van gevolgklasse 1 gebouwen zou de wet dan gaan gelden per 1 juli 2024. Een uitleg van gevolgklassen vind u in onderstaande noot. Het kan geen kwaad om de informatie in die noot te lezen, zodat u begrijpt of de wet op 1 januari a.s. geldt voor uw project of opdracht.

Een van de openstaande vragen van de Eerste Kamer aan de minister is: ‘Kunt u uitvoerig aangeven of de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen afhankelijk is van een goed functionerend DSO en of daarvoor de randvoorwaarden en minimale eisen op dit moment functioneel zijn?’ De minister heeft op de vragen gereageerd in een brief, maar daarbij de DSO niet behandeld. Hij vindt dit een zaak van de gemeenten zelf. De gemeenten, verenigd in de VNG, zijn nu bezig met een handleiding voor de ambtenaren die de WKB moeten gaan toepassen. Die handleiding is nog niet af en de tijd dringt…

Wij houden u op de hoogte van het vervolg.

 


[1] Zie bijgaande link voor een Uitleg van gevolgklassen

 

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.