Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Nieuw in NEN 1010:2020'. Klik hier voor meer informatie.

Uitslag Feit of Fabel mei 2023
Verder met NEN 4010
Vermindering van jouw risico als ZZP’er: de payroll-constructie
Projectbegeleiding door Elektroraad
Door Royal HaskoningDHV in het zonnetje gezet

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Vertraging in tijden van corona en oorlog

Vertraging in tijden van corona en oorlog

De Rechtbank Haarlem heeft onlangs[1] een uitspraak gedaan over de vraag of de een aanbestedende dienst bij een openbare aanbesteding de aannemer mag houden aan zijn leveringstijden.

Een aanbestedende dienst is een opdrachtgever die de aanbestedingsregels moet volgen. We hebben het dan over opdrachtgevers zoals gemeenten, scholen en andere instellingen die een taak hebben met een publiek belang. Deze organisaties moeten hun nieuwe opdrachten aanbieden aan de markt volgens de regels van de Aanbestedingswet.

De uitspraak is van belang voor aannemers die opdrachten uitvoeren voor dit soort opdrachtgevers, zeker als die opdrachten lang duren.

In dit geval stond in het contract dat de aannemer zich niet mocht beroepen op overmacht in het geval van vertraging bij de aanlevering van materialen.

De aannemer vond dat dit niet in verhouding stond met zijn risico’s. Die risico’s zijn op dit moment groot voor de aannemer. De marktsituatie (corona, de grondstoffencrisis en de oorlog in Oekraïne), is onzeker. Dat wordt nog erger als je moet vertrouwen op veel verschillende leveranciers uit verschillende landen. De eis van de opdrachtgever was daarom niet proportioneel.

Daarbij merkte de rechter op dat de opdrachtgever geen rekening hield met de vraag of het risico verzekerbaar is. Ook had de opdrachtgever niet duidelijk gemaakt waarom vertraging zo’n probleem was.

De Haarlemse rechter gaf de aannemer gelijk: het contract moest een recht op overmacht bevatten en de opdrachtgever moest het contract wijzigen.

Natuurlijk is dit risico ook van belang voor andere contracten. Het is altijd raadzaam om voor u een contract ondertekent, te denken aan de risico’s van prijsstijgingen en vertragingen, zeker als een contract langer dan een jaar duurt. Dat soort risico’s is vaak niet verzekerbaar.

Elektroraad Expertise adviseert hierbij graag.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.