Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Lezing: NEN 1010 en de wet
Uitslag Feit of Fabel januari 2024
Creatieve oplossingen nodig bij netcongestie
De nieuwe Omgevingswetgeving
Quickscan

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - WKB – wie schakelt de kwaliteitsborger in?

WKB – wie schakelt de kwaliteitsborger in?

Op 1 januari 2024 is de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) gaan gelden.[1] De wet breidt de verantwoordelijkheid van aannemers uit voor de kwaliteit van hun werk. Ook moet het werk gecontroleerd door een onafhankelijke kwaliteitsborger.

Maar wie geeft nu de opdracht aan die kwaliteitsborger? Het antwoord: de aannemer. Bouwend Nederland heeft daarvoor een Model Raamovereenkomst geschreven, met daarbij een Model projectopdracht. U vindt deze overeenkomst hier: Raamovereenkomst Kwaliteitsborging.

Het is de bedoeling dat de kwaliteitsborger onafhankelijk werkt. Dat staat namelijk in de nieuwe wet: artikel 1.46 van het Besluit Kwaliteitsborging voor het bouwen zegt dat een kwaliteitsborger niet organisatorisch, financieel of juridisch betrokken is bij het desbetreffende bouwproject, met uitzondering van de betrokkenheid uit die overeenkomst.

Dat klinkt een beetje tegenstrijdig. Maar bepaalde grote klanten, zoals het Rijksvastgoedbedrijf, werken al een aantal jaren op deze manier. En de kwaliteitsborger moet natuurlijk oppassen dat diens goede naam niet wordt aangetast. Dat vindt de wetgever ook. Daarom is er een openbaar register opgesteld voor kwaliteitsborgers. Dit register is te vinden op de volgende pagina (zie tab ‘kwaliteitsborger’): Lijst kwaliteitsborgers.

Op diezelfde pagina vindt u onder een andere tab ook de toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging. Daarmee wordt bedoeld systematiek die de kwaliteitsborgers gebruiken voor hun werk. Het is belangrijk dat de werkwijze van een instrument zo goed mogelijk samengaat met de kwaliteitsprocessen en systematiek van de aannemer. De KAM-coördinator[2] van de aannemer weet precies wat daarmee wordt bedoeld.

Hopelijk bent u weer wat wijzer na lezing van dit artikel. Elektroraad houdt zich aanbevolen voor uw ervaringen met de nieuwe WKB!

 


[1] Er zijn een aantal uitzonderingen op de WKB. U vindt meer informatie in onze eerdere nieuwsbrieven.

[2] Ook wel (Q-)HSE-manager genoemd.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.